معرفی فیلم بی همه چیز با بازی پرویز پرستویی و هدیه تهرانی
فیلم بی همه چیز جدیدترین فیلم سینمایی محسن قرایی است که در جشنواره فیلم فجر مورد توجه مخاطبان و منتقدان قرار گرفت. در ادامه به معرفی فیلم بدون همه چیز و عوامل و بازیگران آن میپردازیم.
فیلم سینمایی بی همه چیز پس از کش و قوسهای فراوان بالاخره با همان نام اولیه به جشنواره فیلم فجر رسید و توانست نظر مخاطبان و منتقدان را به خود جلب کند. بطوریکه منتقد سختگیر و معروف سینما یعنی مسعود فراستی در برنامه هفت از نویسنده، کارگردان و بازیگران این فیلم تمجید کرد.
در ویدیوی زیر میتوانید «اولین تیزر فیلم سینمایی بدون همه چیز» را تماشا کنید.
البته این فیلم هر چقدر که مورد توجه منتقدان و مردم قرار گرفت، با این حال در بعضی از بخشها با بیمهری کامل داوران روبهرو شد و تعجب همگان را برانگیخت. در ادامه به معرفی فیلم سینمایی بدون همه چیز و نقد و بررسی آن میپردازیم. همراه بری باخمگ باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
داستان فیلم بی همه چیز
ماجرای فیلم ایرانی بی همه چیز درباره وسوسه شدن است. قصه فیلم درباره مردی خانزاده و آبرودار به نام امیر است که مورد احترام و اعتماد مردم روستاست. اما با ورود زنی به نام لی لی نظریان به روستا شرایط تغییر میکند. لی لی سالها قبل به عنوان فاحشه در میان مردم روستا شناخته میشده و حالا آمده که از امیر انتقام بگیرد. او به مردم میگوید کسی که بتواند امیر را بکشد بیشترین پول را از او دریافت خواهد کرد. مردمی که بسیار برای امیر احترام قائل بودند، حالا وسوسه میشوند که برای به دست آوردن پول او را به قتل برسانند. در ادامه میتوانید تیزر فیلم بی همه چیز را مشاهده کنید.
داستان فیلم سینمایی بی همه چیز اقتباسی از نمایشنامه «ملاقات بانوی سالخورده» اثر فریدریش دورنمات است که هم در تیتراژ به آن اشاره شده و هم در مصاحبه محسن قرایی نویسنده و کارگردان فیلم آمده است.
فیلم سینمایی بی همه چیز در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر در چهارده رشته نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد که از این بین توانست سیمرغهای بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین تدوین، بهترین موسیقی متن، بهترین طراحی لباس و جایزه ویژه هیئت داوران را از آن خود کند. همچنین این فیلم در رتبهبندی بهترین فیلم از نگاه تماشاگران رتبه دوم را از آن خود کرد.
بازیگران فیلم سینمایی بی همه چیز
در ادامه این مطلب بازیگران مطرحی که در فیلم سینمایی بدون همه چیز ایفای نقش کردهاند را با هم مرور و معرفی میکنیم.
پرویز پرستویی
نقش اصلی مرد فیلم ایرانی بی همه چیز را پرویز پرستویی بازیگر توانمند و چهره ماندگار سینمای ایران برعهده دارد. پرستویی در این فیلم نقش مردی به نام امیر را بازی میکند که با ورود زنی به نام لی لی به روستای محل زندگیاش، اتفاقات گذشته و رابطهای که او با لی لی داشته برای مخاطب روایت میشود.
با اینکه اکثر قریب به اتفاق منتقدان و مخاطبان معتقد بودند پرستویی در این نقش درخشان بوده و کاراکترش در فیلم بدون همه چیز بعد از حاج کاظم آژانس شیشهای بهترین بازی عمرش محسوب میشود، اما هیئت داوران این بازیگر مشهور را فقط نامزد کردند و جایزهای به پرستویی تعلق نگرفت.
هدیه تهرانی
هدیه تهرانی سوپراستار سالهای دور سینمای ایران که در دهه نود کمکارتر شده و اغلب در آثار تلخ اجتماعی ایفای نقش میکرد، بعد از حضور موفق در سریال همگناه، در فیلم بی همه چیز بار دیگر نشان داد که هنوز هم کسی به گرد پایش نمیرسد و کماکان سوپراستار باقی مانده است.
تهرانی در فیلم جدید محسن قرایی نقش لی لی را برعهده دارد. لی لی در یک سوم ابتدایی فیلم وارد قصه میشود و کم کم تمام امور را به دست میگیرد.
پدرام شریفی
پدرام شریفی این روزها پرکارتر و درخشانتر از هر زمان دیگری در دوران فعالیت حرفهای خود در سینما و تلویزیون بوده است. شریفی بعد از درخشش در نقش چندوجهی پیمان در سریال همگناه، بازی تحسینبرانگیزی در فیلم بی همه چیز دارد و به خوبی پا به پای ستارگان بزرگ این فیلم در خلق کاراکتر معلم روستا موفق ظاهر میشود.
نکته جالب دیگر درباره پدرام شریفی تنوع و تعدد نقشهای متفاوتی است که بازی کرده و از آنجاییکه چهره گریمخوری دارد، از آن دست بازیگرانی است که میتواند طیف وسیعی از کاراکترهای جذاب را بازی کند. این بازیگر جوان این روزها سریال میخواهم زنده بمانم را در حال پخش دارد که آنجا هم وجه دیگری از تواناییهای فوقالعاده خود را به نمایش گذاشته است.
باران کوثری
باران کوثری که در دهه نود به معنای واقعی کلمه به بلوغ در بازیگری رسید و توانست کاراکترهای متفاوت و جذابی را خلق کند، حالا این دهه را با یک نقشآفرینی ماندگار به پایان رسانده است. کوثری در نقش دختری با گریم عجیب و عقبماندگی ذهنی به شدت عالی ظاهر شده و بازی خارقالعادهای از خود به نمایش گذاشته است.
تمام منتقدان و مخالفان سرسخت فیلم بی همه چیز محسن قرایی در یک نکته راجع به این بازیگر اتفاق نظر داشتند و آن درخشش تمام و کمال باران کوثری در فیلم سینمایی بی همه چیز است. این درحالیست که باران کوثری نه تنها نتوانست از داوران برای نقش مکمل زن سیمرغ بگیرد، بلکه حتی برای این جایزه نامزد هم نشد تا همه از سلیقه عجیب داوران و البته دستهای پشت پرده صحبت کنند.
هادی حجازی فر
دیگر بازیگر درخشان فیلم محسن قرایی، هادی حجازی فر است. حجازی فر هم همچون هدیه تهرانی و باران کوثری، دیگر بازیگر فیلم بدون همه چیز بود که مورد غضب داوران جشنواره قرار گرفت و حتی او را کاندیدای دریافت سیمرغ هم اعلام نکردند.
البته این اتفاق برای هادی حجازی فر نکته جدیدی نیست، چون از اولین جشنواره فیلم فجری که این بازیگر با ایستاده در غبار به کارگردانی محمدحسین مهدویان به عنوان چهرهای جدید به سینمای ایران معرفی شد تا همین امروز بارها درخشش او در فیلمهای مختلفی چون ماجرای نیمروز، لاتاری، رد خون و آتابای نادیده گرفته شده است.
هادی حجازی فر در فیلم سینمایی بی همه چیز نقش کدخدای روستا را بازی میکند و سکانسهایی که او در آنها حضور دارد از بهترین سکانسهای فیلم محسوب میشوند.
مهتاب نصیرپور
مهتاب نصیرپور یکی از اساتید بزرگ و بیبدیل تئاتر است که بازیگران بزرگ زیادی را به سینما و تلویزیون ایران معرفی کرده است. نصیرپور البته در سینما و تلویزیون هم فعالیت زیادی داشته، اما به دلیل گزیدهکار بودن در این دو مدیوم تعداد فعالیت تئاتریاش بیش از آثار سینما و تلویزیونی این بازیگر است.
مهتاب نصیرپور در دهه نود فقط در شش فیلم سینمایی نقشآفرینی کرده که دو فیلم از این شش فیلم را در یک سال اخیر بازی کرده است. اورکا دیگر فیلم مهتاب نصیرپور در کنار فیلم ایرانی بی همه چیز است که سبب شده در یک سال اخیر مهتاب نصیرپور در سینما پرکارتر از همیشه باشد.
بابک کریمی
بابک کریمی را بیشتر با فیلمهای اصغر فرهادی به یاد میآوریم. کارگردان، فیلمنامهنویس و بازیگر باسابقه کشورمان که تا قبل از همکاری با اصغر فرهادی بیشتر در تئاتر فعالیت داشت. اما او هم مثل پدرام شریفی با بازی در فیلم بی همه چیز و سریال میخواهم زنده بمانم این روزها ارتباط بیشتری با مخاطبان و علاقهمندان سینما و تلویزیون دارد. کریمی با گریمی خاص در فیلم بی همه چیز حضور دارد و یکی از نقشهای فرعی خوب این فیلم را بازی میکند.
دیگر بازیگران فیلم سینمایی بدون همه چیز عبارتند از:
- فرید سجادی حسینی
- لاله مرزبان
- زهیر یاری
- عیسی یوسفیپور
- خسرو پسیانی
- مهدی صباغی
- عرفان ناصری
- محسن نوری
نقد و بررسی فیلم بی همه چیز
منتقدان مطرح در طول نمایش جشنوارهای فیلم بی همه چیز نظرات متفاوتی درباره آخرین ساخته محسن قرایی داشتند که در ادامه تعدادی از آنها را با هم مرور میکنیم.
مسعود فراستی درباره فیلم بی همه چیز در برنامه تلویزیونی هفت گفت:
به پرویز پرستویی برای این بازی باید گفت آفرین، هادی حجازی فر خیلی خوب بود، باران کوثری و هدیه تهرانی عالی بودند. به نظر من فیلم بدون همه چیز در جشنواره یک واقعه است.
آنتونیا شرکا درباره این فیلم سینمایی نوشت:
فیلم بی همه چیز دیدنی و ارزشمند است: با کارگردانی عالی (خصوصا در صحنههای شلوغ و پرجمعیت)، بازیهایی که قطعا نقطه درخشانی در کارنامه بازیگری خالقانشان هستند و طراحی صحنه و چهرهپردازیای که از ابتدا بنای خلق صحنهها و شخصیتهایی باشکوه و درامی بزرگ را میگذارند.
محمد جلیلوند درباره فیلم محسن قرایی نوشت:
محسن قرایی در سومین فیلم خود در مقام کارگردان به ویژه در سکانسهای شلوغ بیست دقیقه نخست فیلم عالی عمل کرده و تعریف درستی از دکوپاژ ارائه میدهد. در سکانسهای شبانه هم هوشمندی و تواناییاش را میتوان در بستن قابها مشاهده کرده و از دیدن کاری کاملا سینمایی روی پرده نقرهای لذت برد.
سحر عصر آزاد منتقد مطرح سینما نیز درباره فیلم بی همه چیز محسن قرایی اینگونه نظر داده است:
ترکیب طلایی بازیگران فیلم از زوج هدیه تهرانی و پرویز پرستویی تا هادی حجازی فر، بابک کریمی، فرید سجادی حسینی و مهتاب نصیرپور در کنار بازیگران فرعیتر، تصویری ملموس و باورپذیر از روابط به هم پیچیده جاری در قصه ثبت کردهاند.
محسن قرایی در فیلم بی همه چیز علاوه بر رویکرد به یک اثر ادبی و تلاش برای ایرانیزه کردن آن، یک فیلم تمثیلی و چندلایه با قابلیت ارجاع به تاریخ روزگار خود ساخته که همچون یک رمان جذاب، با حوصله تور قصهاش را پهن و مخاطب را با لایههای زیرین اثر همراه میکند.
خسرو نقیبی درباره فیلم بی همه چیز با بازی پرویز پرستویی و هدیه تهرانی نوشته است:
یک فیلم کامل مسحورکننده. گمان نمیکردم بر بستر تاریخ معاصرمان بشود نمایشنامه ملاقات با بانوی سالخورده را بومی و به شکل دیگر و آن هم در سینما احیا کرد. اما آنچه محسن قرایی در فیلم سینمایی بی همه چیز انجام داده، ساخت یک فیلم ایرانی کامل منطبق با روح زمانه است؛ انتخاب درست و در زمان درست.
دستاورد بصری محسن قرایی در فیلم بی همه چیز یک نسخه کامل از توانمندیهای سینمای ایران در پایان قرن است. بی همه چیز خیلی زودتر از سن یا جهان تجربه کرده، قرایی را جایی در سینمای ایران مینشاند که بزرگانی را به واسطه یک فیلم شاخصشان نشانده.
محمدرضا مقدسیان منتقد و یکی از مجریهای نشست خبری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر هم درباره آخرین ساخته محسن قرایی نوشته است:
به یقین یکی از کامل، همگن، چندوجهی، ماندگار و مهمترین فیلمهای لیست 16 تایی فیلمهای حاضر در جشنواره امسال، فیلم بی همه چیز است. فیلمی که بر اساس اقتباس از نمایشنامه مهم ملاقات با بانوی سالخورده نوشته فریدریش دورنمات که اجراهای صحنهای چندگانه و دقیقی از آن در تئاتر ایران هم روی صحنه رفته، به نگارش درآمده است؛ یکی از درستترین و سنجیدهترین اقتباسهای سالهای اخیر سینمای ایران را رقم زده است.
تمام اجزای فیلم از بازیگری گرفته تا رنگ و نور و صدا و صحنه و البته کارگردانی تک به تک قابل تحلیل است. نتیجه اینکه فیلم بی همه چیز اثری کاملا سینمایی، داستانمحور، قصهگو و البته همگن است و لذت سینما تماشا کردن را برای مخاطبش فراهم میکند.
علی بحرینی منتقد سینما و ترانهسرا نیز درباره فیلم بی همه چیز با بازی هدیه تهرانی در صفحه اینستاگرامی خود نوشت:
محسن قرایی فیلم باشکوهی ساخته که من از دقیقه اول تا ثانیه آخر و پایان غافلگیرکنندهاش بابت تماشای آن لذت بردم. اگر جای قرایی بودم یک «ها» به اسم فیلم اضافه میکردم. او برشی از زندگی بی همه چیزها را روایت کرده است.
هرگز در روستا زندگی نکردهام اما آدمهای رذل این فیلم را خوب میشناسم. بازیهای همه بازیگران را پسندیدم. بیشتر از همه پدرام شریفی شگفتزدهام کرد. گریم خاص او را که دیدم برای خودش و نقشش نگران شدم اما خیلی زود فهمیدم که اشتباه کردهام!
کلام آخر
در این مطلب تلاش کردیم با معرفی فیلم بی همه چیز و همچنین معرفی بازیگران فیلم بی همه چیز شما را با این فیلم مهم جشنواره فیلم فجر سال 99 آشنا کنیم. هنوز زمان اکران فیلم بی همه چیز مشخص نیست و باید دید آیا قرایی مجبور میشود فیلم جدیدش را به صورت آنلاین اکران کند یا تن به اکرانهای کم و بیش دوران کرونا خواهد داد. در صورتی که فیلم بی همه چیز را در دوران برگزاری جشنواره فجر تماشا کردهاید، نظرات خود را درباره این فیلم با ما و مخاطبان مجله بری باخ در میان بگذارید.